6 april 2013

Julienne 18 - zalm

2 simpele wintergerechten (dat behoeft geen uitleg zeker?):

  • Groentetaart met gerookte zalm en witloof

Ik stoomde de witloof gedurende een kwartiertje en belegde de bladerdeegbodem met gerookte zalm. De witloof wordt over de zalm verspreid en overgoten met een roommengsel (1 tetra-brik sojaroom, 1 ei en peper). Afwerken met gruyère kaas en 45 minuten in de oven op 180°C. Weinig werk en heel lekker!
Met groentetaarten kan je alle kanten op, zie ook hier

  • Groentepuree met zalm uit de oven

Ik maakte groentepuree met ajuin, wortelen en bleke selder: alle groenten grof snijden en samen met de aardappelen en kruiden (tijm, rozemarijn, laurier) koken in een weinig groentebouillon. Als je niet veel vocht toevoegt, moet je geen kookwater weggieten bij het pureren en blijven alle vitaminen dus in de puree. De groenten die niet onder water staan, worden gaar door de stoom. Ik zorg meestal dat de aardappelen vanboven in de kom liggen, omdat die sneller garen dan bijvoorbeeld de wortelen. Wanneer alle groenten zacht zijn, voeg ik nog peper toe (zout moet niet omwille van de groentebouillon) en pureer ik alles samen.
De zalmfilet werd besprenkeld met peper, Herbamare (kruidenzout) en dille. 20 minuten in de oven op 150 tot 200°C en de vis is klaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten